Mijn favorieten

Nú uw huis te koop zetten

De huizenmarkt is constant in beweging. Toch is de invloed van de corona crisis op de woningmarkt vrij omvangrijk. Het coronavirus heeft namelijk invloed op iedereen en op elke branche; dus ook op de huizenmarkt. Huizenbezitters hebben de afgelopen tijd de wind mee gehad en de waarde van hun woning aardig zien toenemen. De stijging van afgelopen jaar was namelijk de grootste die we in de afgelopen twee decennia hebben gezien. Doet zich hier een buitenkansje voor en is uw huis verkopen nu verstandig? Als u in de (verre) toekomst verhuisplannen heeft en zich nu afvraagt “wanneer is de beste tijd om mijn huis te verkopen”, kan het antwoord daarop wel eens zijn: nu!

 

De beste tijd om huis te verkopen of te kopen

Wat is de beste tijd om uw huis te verkopen of intrede te doen in een nieuwe woning? Dat ligt natuurlijk aan verschillende factoren. Eén daarvan is de vraag of u voordeel behaald als uw toekomstige woning gunstig geprijsd is en/of de maandelijkse lasten van uw toekomstige woning gunstiger zijn dan uw huidige. Een tweede factor is de vraagprijs die u voor uw huis kunt vragen; dat brengt ons gelijk bij de vraag: wat doen de huizenprijzen in de komende maanden en is het een goed idee om nu een huis te kopen of te verkopen, of kunt u beter nog even wachten?

 

Tekort aan huizen drijft de prijs op

Nou, over die huizenprijzen kunnen we kort zijn. Nederland heeft een groot tekort aan huizen. Er is nu een woningtekort van zo'n 300.000 waarbij vooral in regio Midden Nederland grote tekorten zijn, blijkt uit onderzoek van ABF Research in opdracht van de overheid. De stikstof crisis, de nasleep van de kredietcrisis, stijgende bevolking en goedkoop lenen hebben hier een groot aandeel in. U begrijpt het al, de huizenmarkt is momenteel volop in beweging. Al deze invloeden hebben een prijsopdrijvend effect. Dit zien we ook terug in de cijfers van het CBS waarbij bestaande koopwoningen in februari 10,4 procent duurder waren dan het jaar daarvoor. Dat is de grootste prijsstijging in bijna twintig jaar tijd! De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was zelfs 385.000 euro in het eerste kwartaal van 2021. Op basis van deze cijfers is het voor de verkopende partij financieel een gunstige periode om het huis te koop te zetten, máár het is alleen financieel voordelig als u bij uw toekomstige woning ook financiële meevallers geniet in de vorm van een gunstige aankoopprijs of lagere maandlasten.

 

Een verkopersmarkt; gunstige marktsituatie voor verkopers

Door een tekort aan woningen in combinatie met een blijvende interesse voor koophuizen ontstaat er een marktsituatie waarin de verkopende partij in een financieel gunstige positie verkeerd. De prijs kan, doordat de vraag het aanbod overtreft, aardig worden opgedreven. U weet daarom vrijwel zeker dat u een goed bod krijgt én misschien zelfs wel overbindingen ontvangt wanneer u nu uw huis in de verkoop zet. Heeft u verhuisplannen in de nabije toekomst, dan loont het misschien om deze plannen naar voren te halen. U kunt als verkoper extra veel plezier beleven aan deze periode, wanneer u uw huis zelf juist voor weinig geld heeft gekocht. Let wel: u heeft bij de verkoop van uw oude woning zelf ook een nieuwe woning nodig. Houd er rekening mee dat het vaak wel extra lastig en duur kan zijn om in deze krappe woningmarkt zelf weer een huis te bemachtigen.

 

Lage rente: geld lenen kost (bijna) geen geld

De Europese Centrale Bank houdt de rentes kunstmatig laag waardoor we al lange tijd te maken hebben met een zeer lage hypotheekrente en zelfs negatieve rentes. De reden hierachter is dat een lage rente het aantrekkelijker maakt om geld uit te geven of te investeren, wat de economie een impuls geeft. Door dat goedkope geld is de hypotheekrente erg laag, wat het afsluiten van een nieuwe hypotheek voordeliger maakt. Meer mensen zijn hierdoor geïnteresseerd in een lening waardoor de concurrentie op de woningmarkt toeneemt. Hogere prijzen én zelfs overbieden zijn eerder regel dan uitzondering. De aankomende tijd kan het zo zijn dat de rente iets stijgt, maar om de herstellende economie niet in de weg te zitten wil de ECB deze het liefst laag houden. Voorlopig kunt u daarom in ieder geval nog een nieuwe hypotheek afsluiten tegen gunstige voorwaarden en een erg lage hypotheekrente.

 

Interesse vanuit een breed zoekgebied

Waar men normaliter het woon-werkverkeer op een redelijk overbrugbare afstand wilde hebben lijkt die barrière door flexibel werken weg te vallen  Met al dat thuiswerken wordt de afstand naar het werk minder belangrijk. Thuiswerken blijft bij veel bedrijven ook in de toekomst mogelijk. Hierdoor ontstaat er meer animo voor kopers door het hele land voor uw woning. Bovendien is Nederland zo klein dat men op afstand kan wonen en toch in verbinding kan staan met alles wat het stedelijk leven te bieden heeft. Uw huis nu te koop zetten zorgt dus in veel gevallen dat het aantal potentiële kopers toeneemt. Misschien dan toch wel een goed moment om uw huidige woning te koop aan te bieden en op zoek te gaan naar een nieuw huis?

 

Kan mijn huis nog meer waard worden?

Veel mensen vragen zich af of deze hoge huizenprijzen houdbaar zijn en of de stijging door zal zetten. Kunnen we bij een volgende economische recessie een sterke daling verwachten óf kunt u als huizenbezitter beter rustig blijven zitten met de wind in de rug? Als de bovengenoemde omstandigheden omslaan zal dat zeker invloed hebben op de financieringsmogelijkheden en daarmee op de huizenprijzen. Een stijgende rente zorgt namelijk voor een duurdere hypotheek en gaat ten koste van de leencapaciteit. Als u minder kunt lenen, wordt het keuzeaanbod in woningen automatisch kleiner en dat zal dus ook invloed hebben op de huidige marktsituatie. Echter houdt de woningschaarste in ons land waarschijnlijk de komende jaren nog aan en zal de druk op de woningmarkt daardoor niet snel afnemen. Het ‘rente spook’ wat op de loer ligt wordt door de ECB in toom gehouden door massaal staatsobligaties op te kopen en geld de economie in te laten stromen. Blijft het mogelijk de inflatie en de daarop volgende rentestijging onder de duim te houden? Dat is de grote vraag. De invloed van al deze omstandigheden op de hoogte van de huizenprijzen, zowel landelijk als regionaal, valt daarom niet te voorspellen. Is het verstandig om nu uw huis te verkopen? Hier komt onze kijk op de vraag wanneer uw huis verkopen verstandig is.

 

Huis nu verkopen? Ons advies

Wanneer uw huis te koop zetten? Ons advies voor nu is: als u al een langere tijd van plan bent uw huis te verkopen, is er geen reden om dat nu niet door te zetten. Deze onrustige woningmarkt biedt tal van kansen. Ook wat dat betreft is het misschien wel de beste periode om nú uw kans te grijpen en uw huis nu te verkopen. Het is wel belangrijk dat uw volgende woning gunstig geprijsd is om ook echt een voordeel te halen uit het te koop zetten van uw eigen huis. Heeft u naar aanleiding van dit blog vragen of wilt u een bezichtiging inplannen? Laat het de makelaars van Van Waalwijk van Doorn gerust weten. Bekijk onze website of maak meteen een afspraak, we helpen u graag verder!